miércoles, 25 de abril de 2012

El procès d'elaboració de l'oli a una tafona


El procés d'elaboració de l'oli a una tafona.





Quan les someres estaven carregades d'olives, els homes les conduien cap el poble.






 Antigament amb les someres anaven a cercar les olives al camp. Les olives estaven a les marjades. Les dones i els nins recollien les olives d'en terra i les carregaven dins les beasses damunt les someres.


 





Arribaven a la tafona que estava a una casa del poble on trencaven les olives i feien l'oli.
La tafona era una habitació rectangular per fer l'oli. Hi havia una biga de premsa, on trencaven les olives, i una somera.

A continuació, els homes descarregaven les olives de les someres, les tiraven per els forats i caien dins una pica que hi havia a la tafona.








Feien foc a la caldera per encalentir l'aigua. L'home que feia feina a la caldera es deia Dimoni. L'aigua havia d'estar més o menys a uns 80ºC perquè no havia de cremar ni havia d'estar freda, havia d'estar teba.

 


 El trull servia per trencar les olives i quedava una pasta. Feien girar el trull amb una somera.

            A continuació posaven la mescla dins els transportins. Els transportins tenien un forat en mig allà on i ficaven un pal, així estaven rectes i estaven un damunt l'altre, posaven l'aigua teba d'uns 80ºC. Els transportins estaven fets d'espart.
                                                                  
                                    
Una vegada plens els transportins de pasteta hi tiraven un litre i mig d'aigua. Els posaven davall la biga de premsa, esclafaven i sortia l'oli  

Finalment de la tafona duien l'oli al poble i el venien.
 

                      
















No hay comentarios:

Publicar un comentario