El procés d'elaboració de l'oli a una tafona.
Antigament amb les someres anaven a cercar les olives al camp. Les olives estaven a les marjades. Les dones i els nins recollien les olives d'en terra i les carregaven dins les beasses damunt les someres.
Arribaven a la tafona que estava a una casa del poble on trencaven les olives i feien l'oli.
La tafona era una habitació rectangular per fer l'oli. Hi havia una biga de premsa, on trencaven les olives, i una somera.
La tafona era una habitació rectangular per fer l'oli. Hi havia una biga de premsa, on trencaven les olives, i una somera.
A continuació, els homes descarregaven les olives de les someres, les tiraven per els forats i caien dins una pica que hi havia a la tafona. ![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiFkOa_DgWjK8CO9Egba2aWVKrgYUUJqw2X2ONR9kKO6794vD5yhRBIlit9Dvol1q-REuesN9gPsOc84d7vdcO6V1O4on9_vBebr3OPMmLW2bvMPys8qHUMp_qIHbQ6wRxp2d-XR6VTLsE/s320/pared.JPG)
Feien foc a la caldera per encalentir l'aigua. L'home que feia feina a la caldera es deia Dimoni. L'aigua havia d'estar més o menys a uns 80ºC perquè no havia de cremar ni havia d'estar freda, havia d'estar teba.
El trull servia per trencar les olives i quedava una pasta. Feien girar el trull amb una somera.
No hay comentarios:
Publicar un comentario